In de Weerribben en in de Rottige Meente vlak bij Oldemarkt vliegt een wereldwonder!

De ontdekking van de Grote vuurvlinder
Hoe lang de Grote vuurvlinder in Overijssel en Friesland al rondvliegt is niet bekend. Mogelijk was de vlinder al in de middeleeuwen of nog eerder aanwezig. In ieder geval was 1915 een belangrijk jaar, want het was toen dat in de Friese Lendevallei door een schooljongen uit de klas van meester Warmolts een bijzondere vondst werd gedaan. Zonder te weten hoe bijzondere zijn vangst was ging hij naar de meester, die zag dat er een fantastische ontdekking gedaan was en de wetenschap werd ingeschakeld. Een mooi succes en een voorbeeld dat natuureducatie en het veld in gaan resultaten afwerpt.

De waardplant, de eitjes en de rups
De Grote vuurvlinder die hier vlak bij Oldemarkt voorkomt is de meest kritische wat betreft de waardplant. Net als in het midden van de negentiende eeuw in Engeland zet de Grote vuurvlinder bij ons de eitjes af op de Waterzuring. Deze plant is in het gebied ruim voorhanden en zal bij goed beheer ook blijven. Het schone water in het gebied is heel belangrijk. Na de paring worden de eitjes op het blad van de Waterzuring afgezet, hoofdzakelijk in juli. De eitjes zijn heel klein, niet groter dan een speldenknop en lijken door de stervormige richels op een Zeeuwse knoop. Na een week komt het kleine groene rupsje uit om zich tegoed te doen aan het blad van de Waterzuring. De rups overwinterd onder de waardplant en verpopt eind mei tot ver in juni. Eind juni komen de eerste oranje schoonheden uit een onooglijke pop.

Vliegtijd en paring
In het beste geval is het slechts zes weken genieten van de Grote vuurvlinder. In de vlucht zie je oranje en lichtblauw knipperen, een onmiskenbaar vliegbeeld van deze soort door de oranje bovenzijde en de lichtblauwe onderkant. Afhankelijk van het weer vliegen de Grote vuurvlinders tussen eind juni en begin augustus, hoogst zelden tot eind augustus. De beste tijd om gave exemplaren te spotten is de maand juli. De nectarplanten als Koninginnenkruid, Grote kattenstaart en Kale jonker bloeien dan volop. Uw fotograaf en auteur woont reeds 23 jaar in het gebied en de zoektocht naar de paring had pas in 2017 succes. Tijdens een zoektocht naar Grote vuurvlinders met boswachter Egbert Beens van Staatsbosbeheer kon eindelijk de paring worden gefotografeerd. Een oranje-blauwe kroon op het fotowerk van 2017 en een afronding van het boek ‘Het land van de Grote vuurvlinder’.

Epiloog
Een soort die op één plek in de wereld voorkomt noemen we ‘inheems’, in de wetenschap heet dat ‘endemisch’. Geweldig dat we een Nederlandse inheemse diersoort hebben en die ook nog in ‘ons’ grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa leeft. Een grote verantwoording voor Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en It Fryske Gea om met goed beheer de Grote vuurvlinder te behouden zodat ook generaties na ons van deze schoonheid kunnen genieten.

Foto’s van de Grote Vuurvlinder door Philip Friskorn. Alle rechten voorbehouden.

Menu