Otters in Nationaal Park Weerribben-Wieden, nabij Oldemarkt!

De Europese otter of Visotter (Lutra lutra) is een marterachtige en hebben een groot verspreidingsgebied in Europa en Azië.

Officieel werd de Otter in 1989 in Nederland als uitgestorven verklaard na het aantreffen van een verkeersslachtoffer in Fryslân. Vanaf dat moment zijn er al plannen gemaakt om de Otter te herintroduceren. Om deze herintroductie succesvol te maken was er veel voorbereiding nodig. Het water moest schoner worden en er moesten veilige passages komen om te voorkomen dat de Otter wederom verkeersslachtoffer zou worden.

Al die voorbereidingen zijn gedaan en in 2002 werden in de Weerribben de eerste Otters uitgezet. Het water was er schoon door een gewijzigde inlaat en bovendien visrijk. Een oogjager als de Otter heeft dit nodig en het gebied in Noordwest Overijssel biedt ze een biotoop met natuurlijke oevers. Meer uitzettingen volgden in de jaren er na in zowel de Weerribben als de Wieden.

De Otter is een roofdier en zeer gevoelig voor verontreiniging in zijn biotoop. Het uitzetten van de Otter in ‘ons’ Nationaal Park Weerribben-Wieden is heel succesvol gebleken. Inmiddels zijn er meerdere generaties aanwezig in het gebied en die hebben zich over bijna heel Nederland verspreidt. Vooral mannetjes gaan op zoek naar een eigen territorium en komen vanuit Weerribben-Wieden terecht in Groningen, de Gelderse Achterhoek en zelfs Zuid-Holland.

Helaas worden er nog te veel Otters slachtoffer van het verkeer, ondanks de vele passages die zijn aangelegd. Waarschuwingsborden voor overstekende Otters worden gestolen. In de Weerribben binnen twee dagen, langs de Lindedijk binnen een week. Degene die zo’n bord als souvenir mee naar huis wil nemen doet mee aan het wederom uitsterven van de Otter!

De Otter is terug na bijna twee decennia, laten we er zuinig op zijn. Bezoek de Otter in Nationaal Park Weerribben-Wieden, via: http://www.visitweerribbenwieden.com

Foto’s van de Otters door Phillip Friskorn. Alle rechten voorbehouden.

Menu